A. Voedermiddelen
Voedermiddelen zijn producten van plantaardige of dierlijke oorsprong waarvan het hoofddoel is te voldoen aan de voedingsbehoeften van dieren. Een toevoegingsmiddel (zie verder) kan geen voedermiddel zijn.
Voedermiddelen mogen in diervoeders gebruikt worden indien ze opgenomen zijn in de Catalogus van voedermiddelen (VO (UE) 2013/68 (de geconsolideerde wetgeving raadplegen)) of in het Feed Materials Register (https://feedmaterialsregister.eu/). Indien dit niet het geval is, moet het voedermiddel eerst aangemeld worden in het Feed Materials Register.
B. Toevoegingsmiddelen
Toevoegingsmiddelen zijn stoffen, micro-organismen of preparaten die opzettelijk aan een diervoeder worden toegevoegd voor een welbepaalde functie. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakstoffen, vitamines, etc. Deze toevoegingsmiddelen moeten specifiek toegelaten zijn voor gebruik in diervoeders. Alle toegelaten toevoegingsmiddelen zijn opgenomen in een lijst (zie verder). Is een toevoegingsmiddel niet opgenomen in deze lijst, dan is het niet toegelaten voor gebruik in diervoeders.
Vaak is deze toelating beperkt tot een aantal diersoorten. Een toevoegingsmiddel kan dus bv. toegelaten zijn in voeders voor katten en honden, maar niet in voeders voor vissen (of andersom).
Voor een aantal toevoegingsmiddelen werd een maximumgehalte vastgelegd in de toelating. Dit maximumgehalte mag niet overschreden worden in volledige diervoeders. In aanvullende diervoeders mag van het toevoegingsmiddel niet meer dan 100 keer het maximumgehalte aanwezig zijn.
Meer info over toevoegingsmiddelen in diervoeders kan u terugvinden op de website van de FOD Volksgezondheid: https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/dierenvoeding/toevoegingsmiddelen
- Op deze website kan u de officiële lijst (‘Communautair Repertorium’) met alle toegelaten toevoegingsmiddelen voor de diervoeding terugvinden.
- Een eenvoudigere lijst met de toegelaten toevoegingsmiddelen voor de diervoeding kan teruggevonden worden onder de ‘geconsolideerde lijst van de toegelaten additieven’. Deze officieuze lijst bevat een samenvatting van de toelatingen en wordt regelmatig geüpdatet door de FOD Volksgezondheid. Opgelet: deze lijst bevat niet alle categorieën van toevoegingsmiddelen (voor meer info: zie inleiding bij de lijst).
Indien een toevoegingsmiddel dus geen toelating heeft voor het gebruik in diervoeding voor een bepaalde diersoort binnen een bepaalde categorie van toevoegingsmiddelen, dan mag het toevoegingsmiddel hiervoor niet gebruikt worden.
Aandachtspunt: toevoegingsmiddelen die toegelaten zijn in levensmiddelen zijn niet altijd ook toegelaten voor gebruik in diervoeders. Raadpleeg bij twijfel de lijst met toelatingen voor toevoegingsmiddelen in diervoeders.
C. Producten van dierlijke oorsprong
Producten van dierlijke oorsprong of dierlijke bijproducten kunnen in sommige gevallen ook gebruikt worden in diervoeders. Echter, niet alle dierlijke bijproducten zijn toegelaten of mogen niet in voeder voor alle diersoorten gebruikt worden (zie: Samenvatting van de toegelaten en niet toegelaten dierlijke producten in diervoeders). Enkel dierlijke bijproducten die het statuut categorie 3 hebben, mogen gebruikt worden in diervoeder. Andere producten, bv. categorie 2 meststoffen, mogen niet in diervoeders en dus ook niet in lokaasvoeders verwerkt worden.
Voorbeelden van producten van dierlijke oorsprong die toegelaten zijn in lokaasvoeders:
Ei-, melk- en biestproducten
- Gelatine van niet-herkauwers
- Vismeel (zalmmeel, forellenmeel, garnalenmeel, etc.)
- Di- en tricalciumfosfaat (beenderfosfaat)
- Gehydrolyseerde eiwitten van niet-herkauwers
- Gehydrolyseerde eiwitten van huiden van herkauwers
- Bloedproducten van niet herkauwers
- Verwerkte dierlijke eiwitten van niet herkauwers: kippenmeel, kanenmeel
- Vleesbeendermeel van niet herkauwers
- Bloedmeel van niet-herkauwers
- Insectenmeel
Voorbeelden van producten van dierlijke oorsprong die niet toegelaten zijn in lokaasvoeders:
- Mest, bv. duivenmest
- Verwerkte dierlijke eiwitten van herkauwers
- Etc.
Ook het gebruik van insecten in diervoeders is onderhevig aan een aantal regels. Voor meer informatie, zie de pagina: http://www.favv-afsca.fgov.be/dierlijkeproductie/dierenvoeding/insekten/default.asp
Meer info hierover kan u terugvinden op de websites van het FAVV en van de FOD Volksgezondheid:
D. Verboden ingrediënten
Een aantal producten zijn verboden om als diervoeder in de handel te brengen of om in diervoeder te gebruiken, bv. duivenmest, huishoudelijk afval, verpakkingsmateriaal, etc. Een lijst is terug te vinden in Verordening (EG) Nr. 767/2009, Bijlage III. (de geconsolideerde wetgeving raadplegen)
Ook technische producten (niet als diervoeder geëtiketteerd) en meststoffen mogen niet in diervoeders verwerkt worden. |