Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Hittegolf in het land: enkele verkoelende tips van het FAVV
Persbericht (23/07/2019) Volg ons op TwitterVolg ons op Facebook


Hittegolf in het land: enkele verkoelende tips van het FAVV

  Van zodra het weerbericht aankondigt dat het kwik boven 30 graden Celsius stijgt, maakt elke Belg snel plannen voor apero’s op het terras of heuse tuinfeesten en vliegt het barbecue-assortiment van de supermarkten over de toonbank. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) helpt het hoofd koel houden tijdens deze snikhete dagen met enkele praktische tips om jouw gasten, zowel vrienden als je schoonmoeder, eventuele klachten te besparen. Even wat opfrissen en genieten maar!

 1. Wie een hete Belgische zomer zegt, zegt natuurlijk barbecue ! Hieronder enkele basisbeginselen voor een geslaagd, perfect gegrild eetfestijn :
  • Goede praktijken beginnen al bij het winkelen – koop verse ingrediënten (zoals vlees en vis) pas op het einde aan. Zo vermijd je dat de producten in de auto opwarmen, terwijl je aanschuift bij de bakker of speciaalzaak.
  • Controleer de temperatuur van je koelkast, de ideale koelkasttemperatuur is 4 tot 5 °C. Een volle koelkast vraagt een hoger koelingsniveau dan de dagdagelijkse koelinstellingen.
  • Grill het vlees op een manier die beschermt tegen schadelijke en kankerverwekkende stoffen. Het is erg belangrijk om te voorkomen dat de vlammen in rechtstreeks contact komen met het vlees, omdat zich dan schadelijke en mogelijk kankerverwekkende stoffen kunnen vormen (zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen of "PAK's”). Als je merkt dat de sintels onder de barbecuegrill nog niet grijs zijn, geniet nog van een drankje met de vrienden en wacht het juiste moment af om het vlees te beginnen grillen.
  • Let vooral op bij marinades of vetter vlees, want druipend vet op de sintels doet de vlammen weer aanwakkeren. Een goed advies: gebruik aluminium bakjes om dit te vermijden!
  • Gaat het vuur sneller uit dan verwacht, terwijl de worstjes nog maar halfgaar zijn? Steek de BBQ opnieuw aan, maar verwijder eerst en vooral het rooster tot de stinsels mooi grijs zijn. Vlammen op het vlees zijn je ergste vijand!
  • Gebruik aan de barbecue verschillende schotels voor enerzijds de rauwe ingrediënten en anderzijds de gebakken stukken vlees of vis. Op die manier vermijd je kruisbesmetting, waarbij bacteriën van het rauwe vlees jouw gegrilde lekkernijen kunnen besmetten.
  • Waren je ogen groter dan je maag ? Resterend vlees van op de barbecue mag je later opnieuw opwarmen, op voorwaarde dat dit vlees in de koelkast werd bewaard (en dus niet een paar uur op tafel heeft gestaan). Warm het bij voorkeur op in de pan of in de oven, want mocht je het opnieuw op de BBQ gooien, dan kunnen er schadelijke PAK’s vrijkomen.
  • Tot slot, aarzel niet om de chef-kok van dienst eraan te herinneren dat een goede barbecue niet mogelijk is zonder een goed schoongemaakte grill.
 1. Wil je ingevroren vlees, vis of groente uit de diepvries klaarmaken ? Geen probleem, maar ontdooi ze in de koelkast of in de microgolfoven. Laat jouw etenswaren nooit de hele dag op kamertemperatuur, au bain marie of in de zon ontdooien. Zeker in de zomer kunnen bacteriën zich immers erg gemakkelijk vermenigvuldigen.

 2. Bij een picknick op het strand of in het park kan het helpen om jouw etenswaren enerzijds en dranken anderzijds te verdelen over twee verschillende koelboxen – in het algemeen zal je regelmatiger naar grijpen naar de dranken, en ondertussen blijven je gerechten lekker fris.

 3. Nog een laatste tip om je dranken gekoeld te houden zonder koelelement voorhanden: wikkel een natte handdoek rond de fles en leg ze in de zon, het water zal verdampen en zo warmte onttrekken aan de fles.
Dit onderwerp past in een bredere communicatiecampagne waarmee het agentschap aantoont dat het naast controleren ook een belangrijke rol vervult op het vlak van preventie, opleiding en sensibilisering ter bescherming van de voedselveiligheid. Meer info over deze campagne op www.onderdeloep.be.  Contactpersoon voor de pers:
Liesbeth Van de Voorde
liesbeth.vandevoorde@favv.be
Tel.: 0479 77 73 04
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 23.07.2019    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet